Има една известна градска легенда. Казано накратко, през 60-те

...
  Има една известна градска легенда. Казано накратко, през 60-те
Коментари Харесай

Космическата химикалка на НАСА

 

 Pencil

Има една известна градска легенда. Казано в резюме, през 60-те години на предишния век експертите в НАСА открили, че елементарните писалки не могат да работят в условия на микрогравитация, тъй като няма гравитационно привличане, което да дърпа мастилото надолу. Затова били вложени милиони долари, единствено и единствено да бъде създадена специфична писалка, която да работи в космоса. А през това време умните руснаци изобщо не се занимавали с такива нелепости, защото употребявали най-обикновен молив.

Има някои обвинявания към НАСА, които са истинни. Аз съм изцяло склонен, че НАСА е бюрократична организация, за която в днешно време битката за работни места е доста по-важна от действителния прогрес на човек в космоса. Бюрокрацията е видна – лишава 20 години на организацията да създаде нов галактически транспортен съд и ракета за далечни пилотируеми полети. В този ред на мисли една сходна история за галактическата писалка би илюстрирала прелестно бюрокрацията на НАСА и по какъв начин се харчат средства, с цел да се симулира активност…

Но за жалост историята с галактическата писалка на НАСА, колкото и да е красноречива, просто не е вярна.

Космическата писалка не е създадена със средства на данъкоплатци, нито от експертите на НАСА. Неин откривател бил частен бизнесмен на име Пол Фишер. Той вложил към един милион $ за основаване на специфична писалка, която може да работи в рискови условия – под вода, потопена в други течности и даже в изискванията на космоса. Фишер предложил изобретението си на НАСА през 1965 година, само че организацията отказала. Тук е правилно да се означи, че през същата тази 1965 година НАСА в действителност имала много неприятности към закупуването на галактически автоматизирани моливи (пиромоливи), които възлизали на $128.89 на численост и това довело до остра рецензия, че е неоправдана инвестиция. Чак две години по-късно, когато пристрастеностите се уталожили и към този момент протичала подготовката по осъществяване на плана “Аполо ”, НАСА се заинтересувала от химикалките на Фишер – и то единствено откакто били тествани детайлно. Закупени били общо 400 писалки за плана “Аполо ”, всяка от които възлизала на скромната сума от $6 $!

Но има и още нещо – експертите в Съюз на съветските социалистически републики също закупили 100 бройки от галактическите писалки през 1969 година. Така че както американци, по този начин и руснаци са ги употребявали в галактическите си стратегии.

И вие може да си закупите галактическа писалка от следния уеб адрес: http://www.spacepen.com/

Инфо: самата НАСА 1, 2

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР